In de top 3 van Europa staan is niet iets om trots op te zijn. In ieder geval niet in het geval van deze lijst. Het is zelfs zo dat Nederland wereldwijd gezien op plek 6 staat van landen die het vaakst door ransomware worden getroffen. Maar hoe komt dat dan?

Té goede Engelse kennis?

Volgens specialisten komt Nederland vaak met ransomware in aanraking, omdat we hier zo goed Engels spreken. Veel mails met ransomware worden in het Engels geschreven en omdat de meerderheid van de Nederlanders de Engelse taal goed beheerst, openen zij sneller een Engelstalige mail en klikken zij sneller op links en bijgevoegde bestanden. Links en bestanden die uiteraard ransomware kunnen bevatten.

Hieruit blijkt weer hoe belangrijk het is om mensen bewust te maken van het gevaar van het openen van onbekende bestanden of het doorklikken in e-mails. Zorg uiteraard ook dat de beveiliging van uw ICT omgeving up-to-date is.

Ook hoog genoteerd oorsprong ransomware

Het is opvallend dat Nederland ook hoog op de lijst scoort wat betreft oorsprong van ransomware aanvallen. In bijna 2 procent van alle aanvallen zijn deze terug te herleiden naar Nederland. Ook hier neemt Nederland wereldwijd de zesde positie in. Dat is echter een hele vooruitgang in vergelijking met het jaar 2015, waarin wij deze ranglijst nog aanvoerden.