Laat je niet misleiden door een Trojaans paard

JvdS
12 april 2017

Admin

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna iedere 5 seconden een nieuwe soort malware wordt ontdekt. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er ruim 1.8 miljoen nieuwe soorten malware bijgekomen. Het Trojaanse paard blijkt hierbij het ‘populairst’.

Trojaans paard

In tegenstelling tot een computervirus, kan een Trojaans paard niet zelfstandig schade toebrengen aan een computer. Een virus kan echter in sommige gevallen wel een Trojaans paard met zich meedragen. Het wordt vaak verstuurd als bijlage via een e-mail of het zit bijvoorbeeld verstopt in chatprogramma’s. Een Trojaans paard kan ook in een programma zitten dat je hebt gedownload van een website. Niet voor niets is de naam van deze malware geïnspireerd op het Paard van Troje, een verhaal uit de Griekse mythologie: je haalt nietsvermoedend iets binnen, wat uiteindelijk schadelijke gevolgen voor jezelf (en/of je bedrijf) heeft.

Trojaanse paarden hebben verschillende functies, zoals:

  • Het downloaden en installeren van programma’s
  • De computer overnemen en toetsaanslagen meten (keyloggers)
  • De computer laten crashen
  • Het achterhalen van wachtwoorden en usernames uit de browsergeschiedenis (password stealers)
  • DDoS-aanvallen
  • Bestanden delen, wijzigen of verwijderen

Ransomware

Wanneer je eenmaal een Trojaans paard hebt binnengehaald, kun je te maken krijgen met ransomware. Kwaadwillenden blokkeren je computer of de gegevens die erop staan om vervolgens geld te vragen, waarna zij de computer weer zullen ‘vrijlaten’.

Voorkomen is beter dan genezen

Kijk altijd goed uit met het openen van mailtjes en het openen van bijlages. Ziet het er allemaal wat sketchy uit? Verwijder de mail dan. Hetzelfde geldt voor applicaties downloaden. Is er een bepaalde applicatie die je vanaf het internet wilt downloaden of installeren, maar ziet het er eigenlijk wat verdacht uit? Help jezelf dan door de browser gewoon af te sluiten. Voorkomen is beter dan genezen!

Awareness binnen je organisatie

Omdat mensen een belangrijke schakel vormen binnen de ICT beveiliging biedt Glasswall verschillende presentaties aan met betrekking tot security awareness binnen bedrijven en hun werknemers. De onwetendheid van mensen brengt vaak onnodige risico’s met zich mee, waardoor het zomaar zou kunnen zijn dat ook jouw bedrijf met een Trojaans paard te maken krijgt. En dit paard kijk je liever niet in de bek!Lees meer artikelen van Glasswall